aktion
aktion

Læk fra EU-forhandlinger om virksomheders due diligence Rådet risikerer at opgive klimabeskyttelse

Oplysninger lækket fra forhandlingerne mellem medlemslandene i EU-rådet viser, at det spanske formandskab foreslår at fjerne omtalen af Paris-aftalen og andre vigtige miljøbestemmelser fra tekstudkastet efter anmodning fra indflydelsesrige EU-medlemslande og kun tilbyde mindre kompensationer til gengæld.

14. november 2023 · Kl. 14:07 Nyhed

En udelukkelse af Paris-aftalen ville betyde, at direktivets due diligence forpligtelser ikke vil omfatte virksomheders klimapåvirkning og ikke tillade borgere eller andre interessenter at holde højforurenende virksomheder juridisk ansvarlige for deres rolle i at bidrage til klimaændringerne.

Rådet foreslår, under pres fra Frankrig, også at udelukke hele den finansielle sektor, som i høj grad støtter den fossile brændstofindustri og er en væsentlig bidragyder til udviklingen af nye fossile brændselsprojekter og -infrastruktur.

Debatten om klimaovergangsplaner har længe været skueplads for absurde forslag fra nogle regeringer som Tysklands og Frankrigs, med forslag om at gøre planerne obligatoriske at skrive, men gøre håndhævelsen valgfri. Den seneste anmodning fra formandskabet til Rådet åbner døren for udefinerede forpligtelser til gennemførelse, men skaber alligevel en situation, hvor virksomheder vil opleve meget få konsekvenser ved at tilsidesætte disse forpligtelser.

NOAH, sammen med snesevis af organisationer, opfordrer endnu en gang i dag medlemslandene til at stoppe med at torpedere forhandlingerne om et effektivt due diligence direktiv og sikre reel klimabeskyttelse og adgang til retfærdighed.

Nanna Clifforth: "Vi ved, at virksomheder er ansvarlige for langt størstedelen af de klimaødelæggende emissioner; og på trods af urealistiske datoer for netto-nul-forpligtelser, reducerer de enten emissionerne alt for langsomt til at nå disse mål, eller udvikler endda nye CO2-intensive projekter. For at beskytte sine borgere mod klimakrisen har EU pligt til at regulere multinationale virksomheders emissioner gennem deres værdikæder. Alligevel er lande som Spanien, Frankrig og Tyskland imod stærke forpligtelser for virksomheder og bruger deres magt til at gøre direktivets due diligence på klimaområdet svag og ikke mulig at håndhæve."

Baggrund: Direktivet om virksomheders due diligence og bæredygtighed er en bred juridisk pakke, som skal holde multinationale selskaber, der opererer på EU-markedet, ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser, miljøødelæggelser og emissioner, der bidrager til klimakrisen i deres værdikæder - hvilket ikke kun betyder i deres egne direkte aktiviteter, men også deres leverandørers, deres distributørers og deres kunders.

NOAH afholder konference om Direktivet om virksomheders due diligence og bæredygtighed tirsdag d. 21.11.23

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!